Nie bój się - coś ukrywa się w Twoim jedzeniu. Od płatków, które zjadłeś na śniadanie, przez dressing na sałatce, aż po ketchup na frytkach - w wielu produktach czai się uzależniająca substancja, której istnienia nigdy byś nie podejrzewał.
W dzisiejszych czasach cukier stał się wrogiem publicznym nr 1, jeśli chodzi o zdrowie Amerykanów, bardziej znienawidzonym niż tłuszcz czy cholesterol. W rzeczywistości, w naszych wysiłkach słuchania poleceń lekarzy (i wytycznych rządowych), aby spożywać mniej tłuszczu i mniej cholesterolu, Amerykanie zwrócili się do "zdrowej" żywności o niskiej zawartości tłuszczu, które faktycznie były ładowane z cukrem.
W swoim ostatnim raporcie, Dietary Guidelines Advisory Committee cytowane cukru jako jeden z naszych największych problemów zdrowotnych i zaleca, że cukier zrobić do 10 procent lub mniej z naszego dziennego spożycia kalorii. American Heart Association zaleca, aby nie więcej niż połowa dziennego spożycia kalorii pochodziła z cukrów dodanych (około 6 łyżeczek lub 100 kalorii dla kobiet i 9 łyżeczek lub 150 kalorii dla mężczyzn). Ale jemy o wiele więcej słodkich rzeczy niż to: CDC podaje, że przeciętny Amerykanin spożywa od 13 do 20 łyżeczek cukru dodanego dziennie (około 230 kalorii dla kobiet i 335 dla mężczyzn).
W swoim naturalnym stanie, cukier jest stosunkowo nieszkodliwym - a nawet niezbędnym - węglowodanem, którego nasze ciała potrzebują do funkcjonowania. Występuje w owocach, warzywach i nabiale jako związek znany jako fruktoza lub laktoza. Problem pojawia się, gdy cukier jest dodawany do żywności podczas przetwarzania w celu uzyskania dodatkowego smaku, konsystencji lub koloru. Jest to bardziej powszechne, niż możesz sobie zdawać sprawę - nie musisz być w alejce ze słodyczami, aby być otoczonym przez dodany cukier.
Spożywanie zbyt wielu tych pustych kalorii ma wiele skutków zdrowotnych, z których najbardziej oczywistym jest znaczny przyrost wagi. Dodatek cukru podnosi poziom insuliny, zaburza metabolizm i sprawia, że kalorie zamieniają się w tłuszcz na brzuchu. I choć utrata wagi jest dobra, to dopiero początek korzyści zdrowotnych płynących z ograniczania słodkich rzeczy. Poniżej przedstawiamy 21 powodów - oprócz tego, że warto włożyć jeansy - aby na dobre poskromić słodycze.
1. To może obniżyć ciśnienie krwi...
Otyłość, jedna z głównych konsekwencji nadmiernego spożycia cukru dodanego, jest głównym czynnikiem ryzyka wysokiego ciśnienia krwi. Nowe badania pokazują, że cukry dodane do diety - niezależnie od przyrostu masy ciała - mogą również podnosić ciśnienie krwi. A to nie byle co: wysokie ciśnienie krwi zwiększa obciążenie serca i tętnic, co z czasem może doprowadzić do uszkodzenia całego układu krążenia. W końcu może to prowadzić do chorób serca, ataków serca, udaru mózgu, uszkodzenia nerek, chorób tętnic i innych poważnych schorzeń wieńcowych.
Co więcej: Ludzie, którzy mają diety, gdzie co najmniej 25 procent kalorii pochodzi z dodanego cukru są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia niż ci, którzy mają diety, gdzie cukry dodane stanowią mniej niż 10 procent żywności, którą jedzą .
2. ...Jak również zły cholesterol.
Ludzie, którzy spożywają dużo cukru dodanego są bardziej narażeni na niższy poziom HDL, czyli dobrego cholesterolu, wyższy poziom LDL, czyli złego cholesterolu i wyższy poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów we krwi. Zły cholesterol i tłuszcze we krwi zatykają tętnice i naczynia krwionośne, co prowadzi do chorób serca.
3. Zmniejsza ryzyko zawału serca.
Ludzie z wyższym spożyciem cukru dodanego miał zauważalny wzrost ryzyka zawału serca w porównaniu do tych z niższym spożyciem, jedno z ostatnich badań wykazało . Jedna prosta zamiana, aby zmniejszyć swoje ryzyko: Ditch soda. Jedno z badań wykazało, że napoje słodzone cukrem są związane ze zwiększonym ryzykiem choroby wieńcowej serca. "Dla każdego dodatkowego sody lub słodki napój, który spożywasz, może zwiększyć ryzyko choroby serca nawet o 25 procent", mówi Darria Long Gillespie, M.D., board-certified lekarz pogotowia w Emory University Hospital.
4. Utrzymuje ostrość twojego mózgu.
Być może zostałeś ostrzeżony, że słodycze mogą zjeść na szkliwo zębów, ale co jest jeszcze straszniejsze jest to, że cukier może zjeść na swojej mocy mózgu też. Badania wykazują, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować upośledzenie funkcji poznawczych i zmniejszenie ilości białek niezbędnych dla pamięci i zdolności reagowania. W jednym konkretnym badaniu, szczury, które były karmione cukrem, były wolniejsze i wykazywały mniejszą aktywność synaptyczną w swoich mózgach niż te w grupie kontrolnej. "Wysokie spożycie cukru jest assocaited z zespołem metabolicznym, klaster a warunki związane nie tylko z obniżeniem funkcji poznawczych, ale być może nawet ze zmianami w strukturze mózgu," Long Gillespie mówi.
5. Będziesz mniej narażony na chorobę Alzheimera i demencję...
Dieta bogata w cukier powoduje zmniejszenie produkcji substancji chemicznej znanej jako czynnik neurotroficzny pochodzenia mózgowego (BDNF), która pomaga mózgowi tworzyć nowe wspomnienia i pamiętać przeszłość. Poziomy BDNF są szczególnie niskie u osób z zaburzonym metabolizmem glukozy (diabetyków i osób w stanie przedcukrzycowym), a niski poziom BDNF został powiązany z demencją i chorobą Alzheimera.
6. ...I depresji.
W jednym z badań, starsi dorośli, którzy pili więcej niż cztery porcje napojów gazowanych dziennie, byli o 30 procent bardziej narażeni na zdiagnozowanie depresji niż ludzie, którzy pili niesłodzoną wodę, kawę lub herbatę.
Aby prawidłowo funkcjonować, mózg jest uzależniony od stałego dopływu substancji chemicznych, takich jak glukoza i insulina. Kiedy glukoza (inna nazwa cukru) dostaje się do organizmu, insulina otwiera drzwi komórek, aby wpuścić ją do środka. Jednakże, gdy mózg doświadcza ciągłych skoków cukru (od śniadania z Lucky Charms do kanapki z lodami po kolacji), insulina staje się bardziej odporna na jego działanie, a zatem mniej skuteczna. To z kolei prowadzi do depresji i niepokoju.
7. Przełamiesz swoje uzależnienie od słodkich rzeczy.
Badania pokazują, że u zwierząt, które "objadają się" nadmierną ilością cukru, pojawiają się objawy fizycznego uzależnienia i oznaki odstawienia. Co się dzieje: Dopamina, neuroprzekaźniki mózgu odpowiedzialne za dobre samopoczucie, są uwalniane podczas wchłaniania cukru (wszyscy doświadczyliśmy tej euforii po urodzinowym torcie). Problem polega na tym, że jedzenie zbyt dużej ilości cukru wyłącza zdrową sygnalizację dopaminy, co oznacza, że potrzeba coraz więcej cukru, aby uruchomić te sygnały przyjemności. W jednym z badań, widok koktajlu mlecznego aktywował te same neurologiczne ośrodki nagrody, co kokaina u osób z nałogowymi nawykami żywieniowymi. Okazuje się, że narkotyki nie są jedyną substancją, której musisz powiedzieć "nie".
8. Dzięki niemu twoja skóra będzie wyglądać młodo...
A teraz apel do twojej próżności: Całe życie jedzenia zbyt dużej ilości dodanego cukru może sprawić, że skóra stanie się matowa i pomarszczona. Dzieje się tak z powodu procesu zwanego glikacją, w którym cukier znajdujący się w krwiobiegu łączy się z białkami, tworząc produkty końcowe zaawansowanej glikacji (AGEs - odpowiednia nazwa dla tego, co robią!). AGEs uszkadzają kolagen i elastynę, włókna białkowe, które utrzymują skórę jędrną i elastyczną, a uszkodzenia te prowadzą do powstawania zmarszczek i zwiotczenia skóry. Dezaktywują one również naturalne enzymy antyoksydacyjne organizmu, przez co stajesz się bardziej podatna na uszkodzenia spowodowane działaniem promieni słonecznych. "W tym przypadku naprawdę jesteś tym, co jesz - to pokazuje na swojej skórze", mówi Long Gillespie.
9. ...I jasne.
Stwierdzono, że słodkie pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym mają wpływ na nasilenie trądziku ze względu na wywoływane przez nie wahania hormonalne. "Zapalenie spowodowane nadmiernym spożyciem cukru zostało powiązane z innymi chorobami skóry, jak również, jak łuszczyca," mówi Marisa Moore, R.D., adiunkt na Georgia State University.
10. Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Badania wykazują, że picie jednego do dwóch (lub więcej) napojów słodzonych dziennie zwiększa szanse na rozwój cukrzycy typu 2 o 26 procent. Ze względu na wysoką odporność na insulinę spowodowaną nadmiernym spożyciem cukru, fruktoza, glukoza i inne formy cukru nie mogą dostać się do komórek i "utknęły" w krwiobiegu. Ten wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do stanu przedcukrzycowego, a ostatecznie do zagrożenia cukrzycą.
11. Może pomóc w zapobieganiu stłuszczeniu wątroby.
Badania sugerują, że dieta bogata w cukier dodany może zaostrzyć chorobę stłuszczeniową wątroby. Nigdy nie słyszałeś o stłuszczeniu wątroby? Nie jesteś sam, ale to faktycznie jedna z najczęstszych chorób w Ameryce, mówi Mark Hyman, M.D., założyciel Ultra Wellness Center i przewodniczący Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Zasadniczo, ten skok insuliny spowodowany przez cukier również napędza tłuszcz do komórek wątroby, powodując stan zapalny i blizny. Choroba ta jest głównym czynnikiem ryzyka dla cukrzycy, zawałów serca, a nawet raka.
12. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Chociaż badania nie są całkowicie rozstrzygające, niektóre badania sugerują, że nadmierny dodatek cukru w diecie jest skorelowany z wyższym poziomem niektórych nowotworów, takich jak rak trzustki.
Przeczytaj dziewięć więcej powodów, aby ograniczyć cukier w diecie.
0 Udziały