Niektórzy biegacze wolą jeść przed biegiem, inni po, a Ty pewnie nie raz zastanawiałeś się, co jest najlepsze i najwłaściwsze. Oprócz głównego czynnika, na którym należy się skupić - dobrego samopoczucia - jest jeszcze kilka innych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę. W zależności od rodzaju treningu, który wykonujesz, jedzenie może pomóc Ci w treningu lub może wszystko zepsuć.
Pory posiłków
Jeśli wolisz biegać rano, najlepiej najpierw coś zjeść. Twój ostatni posiłek był poprzedniego wieczoru i nie będzie w stanie dostarczyć Ci paliwa podczas treningu. Zjedzenie śniadania na godzinę lub dwie przed porannym biegiem ustabilizuje poziom cukru we krwi i doda Ci energii, podczas gdy bieganie bez jedzenia może powodować zawroty głowy i osłabienie. Jeśli wolisz biegać wieczorem, lepiej nie biegaj przed i po treningu. Jesteś już "zatankowany" w ciągu dnia i nie jedzenie bezpośrednio przed biegiem pomoże Ci zwiększyć tempo i dystans biegu, ponieważ pełny żołądek nie będzie Ci przeszkadzał.
Intensywność i czas trwania treningu
W przypadku biegów dłuższych niż godzina, powinieneś zjeść przed startem. Najlepiej jest albo dokładnie zjeść 3-4 godziny przed treningiem, albo przekąsić coś na godzinę przed startem. Jedzenie da Ci energię, której potrzebujesz na tak długi trening. Najlepiej jest zjeść coś niskokalorycznego po treningu, aby uzupełnić zapasy glikogenu, odbudować mięśnie i po prostu zregenerować organizm. Jeśli biegasz krócej niż godzinę, możesz jeść przed lub po, w zależności od preferencji i upodobań.
Wielkość porcji
Większość sportowców twierdzi, że duże ilości jedzenia utrudniają im bieganie. Ale z drugiej strony, mała porcja jedzenia nie da Ci odpowiedniej ilości energii do udanego finiszu. Wybór odpowiedniej wielkości porcji przed treningiem powinien być uzależniony od tego, jak szybko planujesz biegać. Jeśli wybierasz się na bieg co najmniej 3 godziny po posiłku, możesz wybrać standardową porcję obiadową lub kolacyjną. Jeśli jesteś godzinę drogi od domu, najlepiej ograniczyć się do małej przekąski.
Jedzenie
Coś na bazie węglowodanów, takie jak grzanki, niesłodzone herbatniki lub chleb, jest dobrą przekąską przed biegiem. Węglowodany dodadzą Ci energii i pomogą zapobiec skurczom nóg. Jeśli zamierzasz biegać dłużej niż 30 minut, lepiej zjeść produkty bogate w węglowodany i białka, takie jak jogurt i banan. Zalecam wyeliminowanie z diety kofeiny i tłustych potraw, gdyż mogą one powodować dyskomfort podczas treningu. Po biegu lepiej wybrać coś bogatego w białko i błonnik, na przykład warzywa i niskotłuszczowy ser. Takie jedzenie pomoże Ci zregenerować siły po treningu.
Jeśli chodzi o mnie - próbowałem biegać rano po śniadaniu, rano bez śniadania, po południu po 2-3 godzinach od posiłku, wieczorem po zjedzeniu małego batonika energetycznego, po obiedzie itd. Tak czy inaczej, wypróbowałem wiele opcji żywieniowych przed biegiem.
Z doświadczenia wiem, że najlepiej czuję się podczas porannego biegu bez śniadania. Wystarczy szklanka wody, rozciąganie i już możesz iść. Po śniadaniu mam oczywiście rano więcej energii, ale przeszkadza mi uczucie pełnego żołądka. Bieganie wieczorem po posiłku jest dość trudne, nawet po małym batoniku energetycznym.
Proponuję spróbować, wsłuchać się w swoje odczucia, popatrzeć na wyniki - może wieczorem po kolacji będziesz biegać szybciej, ale mniejszy dystans, a rano powoli, ale sukcesywnie będziesz zmierzać w kierunku 5 km? Próbuj i biegaj, a z czasem dowiesz się, który schemat jest dla Ciebie najlepszy.