Prawda o glutenie
To staje się coraz bardziej powszechne, aby usłyszeć o bezglutenowej fad, które mają ludzi kopiąc pszenicy do krawężnika, aby stać się zdrowsze lub nawet schudnąć. Jednak ważne jest, aby znać wszystkie fakty na temat glutenu i...
To staje się coraz bardziej powszechne, aby usłyszeć o bezglutenowej fad, które mają ludzi kopiąc pszenicy do krawężnika, aby stać się zdrowsze lub nawet schudnąć. Jednak ważne jest, aby znać wszystkie fakty na temat glutenu i...
To staje się coraz bardziej powszechne, aby usłyszeć o bezglutenowej fad, które mają ludzi kopiąc pszenicy do krawężnika, aby stać się zdrowsze lub nawet schudnąć. Jednak ważne jest, aby znać wszystkie fakty na temat glutenu i bezglutenowego stylu życia przed skokiem na bandwagon, aby upewnić się, że jest to właściwe dla Ciebie. Specjaliści od zdrowia w WebMD podają wszystkie te informacje w The Truth About Gluten.
Coraz więcej sklepów spożywczych i sklepów ze zdrową żywnością zaopatrzonych jest w produkty bezglutenowe. To dobra wiadomość dla osób z celiakią, które z powodów zdrowotnych nie powinny jeść pszenicy z glutenem. Jednak paradoksalnie, większość ludzi, którzy sięgają po produkty bezglutenowe, nie ma celiakii, a nawet wrażliwości na pszenicę, Peter H.R. Green, MD, dyrektor Centrum Chorób Celiakii na Uniwersytecie Columbia, powiedział WebMD. "Rynek produktów bezglutenowych eksploduje. Dlaczego dokładnie nie wiemy. Wiele osób może po prostu postrzegać, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza."
W rzeczywistości, to nie jest. Dla osób z celiakią, dieta bezglutenowa jest niezbędna. Ale dla innych, "chyba że ludzie są bardzo ostrożni, dieta bezglutenowa może brakować witamin, minerałów i błonnika," mówi Green.
Eksperci szacują, że około 1% Amerykanów cierpi na celiakię. Choroba ta, spowodowana nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten, może uszkodzić wyściółkę jelita cienkiego. To z kolei może uniemożliwić wchłanianie ważnych składników odżywczych.
Objawy celiakii obejmują biegunkę, niedokrwistość, bóle kości i ciężką wysypkę skórną zwaną opryszczkowatym zapaleniem skóry. Jednak celiakia często nie daje żadnych objawów lub ma ich niewiele. Częściowo z tego powodu w Stanach Zjednoczonych diagnozuje się tylko około 5% do 10% przypadków, jak mówi Green.
Skąd możesz wiedzieć, czy masz celiakię? Jedynym sposobem jest poddanie się badaniom. Pierwszym badaniem jest zazwyczaj badanie krwi, które wykrywa przeciwciała związane z nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną. Jeśli wynik badania krwi jest pozytywny, wykonuje się biopsję, aby potwierdzić stan zapalny w wyściółce jelita cienkiego.
Niektórzy ludzie mogą być wrażliwi na gluten, ale nie mają jawnej celiakii. Osoby te mogą czuć się lepiej na diecie z mniejszą ilością glutenu. Więc co jest złego w tym, że reszta z nas spróbuje diety bezglutenowej, aby sprawdzić, jak się czujemy?
Na początek, przejście na dietę bezglutenową oznacza powiedzenie "nie" wielu popularnym i pożywnym pokarmom. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Gluten pojawia się również w wielu produktach pełnoziarnistych spokrewnionych z pszenicą, takich jak bulgur, farro, kamut, orkisz i pszenżyto (hybryda pszenicy i żyta). Niektórzy eksperci od celiakii ostrzegają pacjentów, aby trzymali się z dala od owsa, jak również. Gluten sam w sobie nie oferuje specjalnych korzyści odżywczych. Ale wiele pełnych ziaren, które zawierają gluten, już tak. Są one bogate w szereg witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B i żelazo, a także błonnik. Badania pokazują, że produkty pełnoziarniste, jako część zdrowej diety, mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych form raka. Dietetyczne wytyczne dla Amerykanów z 2010 roku zalecają, aby połowa wszystkich węglowodanów w diecie pochodziła z produktów pełnoziarnistych.
Aby być pewnym, kilka pełnych ziaren nie zawiera glutenu, w tym amarantus, proso i quinoa. Są one jednak o wiele mniej powszechne niż zboża zawierające gluten. Spełnienie zaleceń dietetycznych jest bardzo trudne, jeśli trzeba wyeliminować pszenicę, jęczmień, żyto, kamut i inne pełne ziarna zawierające gluten.
Ponieważ pszenica jest wszechobecna w amerykańskiej diecie, całkowite wyeliminowanie glutenu wymaga przyjęcia zupełnie nowej diety. Musiałbyś zrezygnować z większości chlebów, krakersów, płatków śniadaniowych, konwencjonalnych makaronów, wyrobów cukierniczych oraz szerokiej gamy przetworzonej żywności zawierającej niewielkie ilości glutenu.
"W każdym przypadku eliminacji całych kategorii produktów spożywczych, do których jedzenia jesteśmy przyzwyczajeni, istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych" - powiedział Green. Raport Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego z 2005 r. ostrzegał, że produkty bezglutenowe mają niską zawartość wielu ważnych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku, magnezu i błonnika.
Nie ma większego sensu w podejmowaniu tego ryzyka, chyba że rzeczywiście masz celiakię lub wrażliwość na gluten. "Jedzenie zdrowej diety bezglutenowej oznacza ciągłe zwracanie uwagi na to, co jesz. To nie jest coś, co ktokolwiek powinien robić dorywczo" - powiedział Green.
Nie ma też większego sensu w eliminowaniu tylko niektórych glutenu. Dla ludzi, którzy są wrażliwi, nawet śladowe ilości mogą spowodować uszkodzenie jelita cienkiego. "Więc prawie dieta bezglutenowa nie pomoże, jeśli masz problem".
Wybieranie żywności bezglutenowej ma jeszcze jedną wadę. Większość bezglutenowych alternatyw, takich jak makaron i chleb, jest znacznie droższa niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Badanie z 2007 roku przeprowadzone przez Greena i jego kolegów wykazało, że bezglutenowe makarony i chleby były dwukrotnie droższe od konwencjonalnych produktów, na przykład.
Wniosek z tego taki: Jeśli uważasz, że możesz mieć problem z glutenem, poddaj się badaniom.
Dzięki rosnącemu wyborowi żywności bezglutenowej, stało się o wiele łatwiejsze dla ludzi z prawdziwymi problemami z glutenem, aby jeść zdrowe diety. "Ludzie, którzy mają [celiakię] od 15 i 20 lat są zdumieni wyborem żywności bezglutenowej," powiedział Green.
Niestety, nie wszystkie produkty sprzedawane na rynku są zdrowe. Niektóre z nich zawierają dużo tłuszczów nasyconych lub cholesterolu. Inne mogą być wysokokaloryczne, ale zawierają bardzo mało wartości odżywczych. Mnóstwo ziołowych środków leczniczych trafiło również na rynek, obiecując złagodzenie wrażliwości na gluten. Istnieje niewiele dowodów, że każdy z nich pomaga, Green powiedział.
Podstawą zdrowej diety bezglutenowej, jak w przypadku każdej diety, powinna być naturalna żywność. Chude mięso i ryby, owoce i warzywa oraz niskotłuszczowe produkty mleczne są bezpieczne dla osób z celiakią. Ziarna, które nie zawierają glutenu, takie jak quinoa i amarantus, są kolejną zdrową opcją. Coraz więcej produktów wytwarza się z takich ziaren, od chlebów i płatków śniadaniowych po makarony.
Nawet jeśli takie podejścia działają, nie są one prawdopodobne, aby wyleczyć warunek całkowicie, jednak. "Zabiegi badane są prawdopodobnie będzie przydatna głównie do zmniejszenia szkód spowodowanych przez sporadyczne lapses w diecie," Green powiedział. Ludzie z celiakią nadal będą musieli eliminować produkty pszenne ze swojej diety. Na szczęście, rosnąca świadomość powszechności tych warunków powinny nadal ułatwiać to wyzwanie.
0 Udziały