Szukasz naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi? Jesteś na właściwej drodze. Naturalne składniki obniżające poziom cukru we krwi powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Każdego roku u milionów dorosłych Amerykanów diagnozuje się cukrzycę typu 2, a liczba ta wciąż rośnie, co sprawia, że ważne jest, abyś brał udział w profilaktyce. (Uwaga: Zmiana stylu życia może mieć znaczenie w przypadku cukrzycy typu 2, którą omawiamy w tym artykule. Nie zajmujemy się cukrzycą typu 1).
Żyjemy w czasach, w których powszechne jest poleganie na lekach na receptę jako szybkiej recepcie na różne dolegliwości, w tym na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Ale, z rosnącym niepokojem o tym, jak te syntetyczne opcje mogą nie być prawo pierwszy wybór i kwestia, jak drogie jest, aby je osiągnąć, ważne jest, aby uświadomić sobie alternatywne opcje, aby pomóc utrzymać swoje zdrowie w ryzach. W tym poście mówimy o naturalnych reduktorów cukru we krwi w postaci żywności i ziół. Mniam!
Istnieje wiele naturalnych sposobów można zwiększyć swoje szanse na kierowanie się z dala od cukrzycy typu 2 poprzez kontrolowanie poziomu cukru we krwi i insuliny, w tym różnych ziół, przypraw i różnych innych wspólnych żywności.
Poniżej znajduje się 9 naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi za pomocą całych pokarmów, ziół i witamin:
Naturalne środki obniżające poziom cukru we krwi
Cynamon
Badanie przeprowadzone na University of Georgia odkryło bezpośredni związek pomiędzy zawartością fenoli w ziołach i przyprawach a ich zdolnością do hamowania produkcji związków AGE, czyli końcowych produktów zaawansowanej glikacji, które są białkami lub lipidami ulegającymi glikacji w wyniku kontaktu z cukrami.
Stwierdzono, że cynamon zawiera 18% fenoli w suchej masie, co czyni go doskonałym rozwiązaniem dla poprawy wrażliwości na insulinę i kontroli glukozy we krwi.
Borówki
Czy borówki obniżają poziom cukru we krwi? Borówki są jednym z najzdrowszych owoców, jakie można spożywać i są zalecane przez specjalistów ds. żywienia w przypadku różnych problemów zdrowotnych.
Ich ciemny kolor oznacza, że dostarczają przeciwutleniaczy i różnych innych związków, które są dobre dla poprawy Twojego samopoczucia. Są również znane z tego, że poprawiają wrażliwość na insulinę.
Goździki
Goździki zawierają nie tylko 30-procentowy poziom przeciwutleniaczy fenolu w suchej masie, ale także przeciwutleniacze: antocyjany i kwercetynę. Korzyści płynące z ich spożywania są szerokie i zróżnicowane, od działania antyseptycznego i bakteriobójczego po przeciwzapalne, przeciwbólowe i wspomagające trawienie.
Badanie przeprowadzone w 2006 roku wykazało, że u osób, które przyjmowały goździki codziennie przez 30 dni, zmniejszyły się czynniki ryzyka cukrzycy i chorób serca.
Imbir
Znany z łagodzenia dolegliwości żołądkowych i wspomagania trawienia, imbir jest również świetnym rozwiązaniem na wyrównanie poziomu glukozy we krwi.
Badania opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition wykazały, że ten popularny składnik kuchni może być skutecznym środkiem zapobiegającym cukrzycy.
W badaniu stwierdzono, że "imbir poprawił wrażliwość na insulinę i niektóre frakcje profilu lipidowego, a także zmniejszył CRP i PGE2 u pacjentów z cukrzycą typu 2. Dlatego imbir może być uważany za skuteczną terapię w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy."
Oregano
Twoja ulubiona przyprawa do pizzy może obniżać poziom cukru we krwi. Oregano, czasami nazywane majerankiem, to zioło, które znajduje się w wielu hiszpańskich i śródziemnomorskich przepisach.
Z medycznego punktu widzenia, oregano jest uważane za środek leczący infekcje bakteryjne i pasożytnicze. Jedno z badań, opublikowane w ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry, odkryło, że związki zawarte w tym ziole naśladują leki na receptę stosowane w walce z cukrzycą.
Kurkuma
Powszechnie stosowana w proszku curry, naukowcy wykazali zainteresowanie potencjalnymi właściwościami kurkumy i kurkuminy, która jest jedną z substancji czynnych przyprawy, obniżającymi poziom cukru we krwi.
Naukowcy z Tajlandii przeprowadzili kontrolowane placebo badanie, w którym wzięło udział 240 uczestników z prediabetes, którzy przyjmowali ekstrakt z kurkuminy przez dziewięć miesięcy lub placebo.
Badanie wykazało, że żaden z uczestników, którzy przyjmowali kurkuminę nie zachorował na cukrzycę, podczas gdy 16 procent osób z grupy placebo zachorowało.
Sage
Używane przez praktyków medycyny ziołowej do leczenia krwawienia z macicy i skurcze, to zioło zawiera fitosterole, które są znane z ich efekt chłodzenia.
Jedno z badań wykazało, że u diabetyków, którzy pili napar z szałwii na pusty żołądek, nastąpiło znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi.
Czereśnie
Jeden z najbardziej lubianych przez naturę cukierków, czereśnie mogą poprawić poziom cukru we krwi na czczo.
Czereśnie są przyjemnym i odżywczym dodatkiem do letnich pór roku między ich smakiem a antocyjanami - uniwersalnymi barwnikami roślinnymi, które są odpowiedzialne za czerwone, fioletowe i niebieskie odcienie w wielu produktach spożywczych.
Badanie przeprowadzone w 2014 roku wykazało, że kobiety, które spożywały diety o wysokiej zawartości antocyjanów z czereśni, spowodowały mniejszy ogólnoustrojowy stan zapalny i poprawiły odporność na insulinę.
Czosnek
Czosnek pojawia się w tak wielu potrawach; pełen smaku i ostrego aromatu, że łatwo jest rozpoznać, kiedy ktoś przygotowuje coś pełnego tego dobrego dla zdrowia warzywa. Ale czy czosnek może być również częścią twojego protokołu kontroli cukru we krwi?
Bogaty w związki siarki, a konkretnie w gazowy siarkowodór, który rozszerza naczynia krwionośne, czosnek jest od lat wykorzystywany do obniżania poziomu cholesterolu. Jest to również obiecująca alternatywa dla obniżenia poziomu cukru we krwi.
Jedno z badań na szczurach wykazało, że stężenie glukozy w surowicy szczurów z cukrzycą wzrosło, podczas gdy stężenie insuliny w surowicy spadło w porównaniu z normalnymi szczurami.
https://www.youtube.com/watch?v=6mVZo-_iubs
CZYTAJ DALEJ: How to Debloat Fast: Najlepsze pokarmy, które zwalczają wzdęcia