Nasze współczesne społeczeństwo jest najeżone kontrowersjami dotyczącymi żywności. Minęły już czasy, kiedy mogliśmy po prostu wziąć jabłko do ręki w sklepie spożywczym, nie zastanawiając się, czy jest ono organiczne, czy nie. Istnieje tak wiele etykiet i tak wiele pytań, które należy zadać w wyniku naszego szybko rozwijającego się świata napędzanego przez podaż i popyt, a ostatecznie przez zysk. Ostatnio w mediach jest dużo szumu wokół żywności modyfikowanej genetycznie (GMO, czyli genetycznie modyfikowanej żywności) i nie ma się co dziwić dlaczego. Podczas gdy istnieją ruchy na rzecz wykorzystania ludzkości i nauki, aby poprawić nasze zaopatrzenie w żywność, istnieje ogromna obawa o żniwo to bierze na zdrowie wszystkich. W przypadku, gdy jesteś zdezorientowany, dlaczego ludzie są przeciwko GMO, jesteśmy tutaj, aby odpowiedzieć na kilka pytań, i pomóc Ci podjąć decyzje żywnościowe, które promują czystość w tym, co jesz i jak żyjesz.
Czym są GMO?
Żywność modyfikowana genetycznie (GE) lub organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) to żywność - zarówno rośliny, jak i mięso - do której dodano geny pochodzące od innych gatunków, co ostatecznie zmienia ich ogólne DNA. Gatunki te są często wykorzystywane do konserwowania żywności oraz zapobiegania psuciu się żywności przez szkodniki i insekty. Wykorzystuje się je również do wytworzenia odporności na wirusy, pestycydy i antybiotyki. Obce geny mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak bakterie, wirusy, owady, zwierzęta, a nawet ludzie. Niektóre z najbardziej powszechnych upraw genetycznie modyfikowanych w USA to: soja, bawełna, kukurydza, rzepak, cukier, buraki, papaja hawajska, cukinia, żółty kabaczek i lucerna.
Powiązane: 5 przerażających składników w twoim jedzeniu
W czym więc tkwi problem?
FDA nie testuje obecnie, czy GMO są bezpieczne, ani nie wymagają od firm, aby zapewnić informacje, czy są one bezpieczne dla konsumpcji, zanim zostaną wprowadzone do obrotu do mas. Jason Dietz, który jest analitykiem polityki w FDA wyjaśnia, że: "To jest odpowiedzialność producenta, aby zapewnić, że produkt jest bezpieczny".
Firmy rolnicze dobrowolnie dostarczają do FDA własne badania nad GMO, na co FDA stwierdziła: "Po zakończeniu badań, podsumowanie danych i informacje na temat bezpieczeństwa i oceny żywieniowej są dostarczane do FDA do przeglądu". Ale jest duży niepokój, jak gdzie rzeczy spadają z powodu tego braku regulacji, która wydaje się jedynie sugestią.
FDA widzi tylko subiektywne dane i wnioski z tych firm, które robią własne badania, ponieważ nie są one wymagane do przedstawienia danych. A wiele firm nie zastosowało się do żądania FDA o dodatkowe dane niż te, które dostarczyły.
Ale ponieważ FDA uczynił to bardzo jasne, że nie mają podstaw do określenia, czy GMO są różne od naturalnie uprawianych żywności, ustawy etykietowania zostały zaproponowane w dziesiątkach stanów w celu walki o wymóg umieścić etykietę na produktach GMO, aby umożliwić konsumentowi podjąć świadomą decyzję, czy chcą wspierać te firmy i jeść te pokarmy, czy nie.
W odpowiedzi na brak nadzoru federalnego, ruchy etykietowania zamieniły się w ustawy, a walka widziała zarówno swoje wzloty, jak i upadki. W 2014 roku, Vermont stał się pierwszym stanem, który przyjął ustawę wymagającą etykietowania GMO. Prawo to ma wejść w życie 1 lipca tego roku. Maine i Connecticut przyjęły przepisy wymagające etykiet na żywności GMO, jak również, ale w celu wprowadzenia tych przepisów w życie, pobliskie stany są zobowiązane do uchwalenia podobnego prawa. Obecnie, żadne inne dodatkowe stany nie przyjęły prawa jak Vermont's. Na całym świecie 64 kraje wymagają etykietowania GMO.
Dlaczego powinno Cię to obchodzić?
Debata na temat wpływu GMO na Twoje zdrowie trwa, a badania naukowe wspierają obie strony. Jednakże, strach przed potencjalną szkodą bez naszej wiedzy jest jednym z największych obaw wielu zwolenników etykietowania mają. Nasuwa się pytanie: jeśli ta żywność nie jest szkodliwa, dlaczego przemysł biotechnologiczny i spożywczy nie może być przejrzysty w sposobie uprawy i produkcji naszej żywności?
Po prostu nie ma wystarczających dowodów na to, że GMO są bezpieczne i nie ma dowodów, które potwierdzają ich skutki w dłuższej perspektywie. W rezultacie mamy wiele powodów do niepokoju, w tym ich potencjalne zagrożenia dla naszego bytu i środowiska. Dlatego właśnie założona w 2008 roku organizacja Non-GMO Project daje konsumentom możliwość dowiedzenia się, co wkładają do swoich ciał. Ich misją jest "zachowanie i budowanie źródeł produktów bez GMO, edukowanie konsumentów i zapewnienie sprawdzonych wyborów bez GMO".
Bez żadnych dowodów, że istnieją jakiekolwiek dodane korzyści zdrowotne lub zwiększona wartość odżywcza, a tona pytań bez odpowiedzi, w tym, czy GMO wyzwalają alergie, zwiększają toksyczność, wpływają na rozwój naszego układu nerwowego, ranią odporność lub mają szkodliwy wpływ na środowisko i rolnictwo, to jest bezpieczne, aby powiedzieć, że powinniśmy unikać GMO całkowicie.
Jak możesz wspierać Nie-GMO?
Mówiąc najprościej, postaw na produkty organiczne. Ta żywność nie może zawierać GMO. Szukajcie oznaczeń USDA Organic Seal i Non-GMO. Upewnij się również, że wybierasz żywność świeżą, a nie przetworzoną, aby zmniejszyć ryzyko spożycia toksyn. Jeśli chcesz kierować się wskazówkami, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru, możesz skorzystać z przewodnika zakupowego Center for Food Safety, który pomoże Ci uniknąć kupowania i spożywania żywności modyfikowanej genetycznie. Chcesz podjąć jeszcze więcej działań? Podpisz petycję, aby nakłonić FDA, że Amerykanie mają prawo wiedzieć, co jest w ich żywności.
O co tyle hałasu?
Czy to korporacje spożywcze starają się uniknąć backlash wspierania GMO przez rosnącą liczbę zaniepokojonych konsumentów, lub ich prawdziwe pragnienie wspierania ruchu non-GMO, coraz więcej firm ogłasza, że nie będzie już wspierać dając ludziom produkty z genetycznie zmodyfikowanych składników.
Duże firmy spożywcze, w tym Hershey's, wyrzucają słodziki GMO na rzecz opcji bez GMO, organicznych i zastępują cukier z genetycznie modyfikowanych buraków cukrowych cukrem trzcinowym bez GMO. PepsiCo niedawno ogłosiło, że w tym roku wprowadzi organiczny Gatorade, który będzie wymagał organicznego słodzika, w przeciwieństwie do syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy z genetycznie modyfikowanej kukurydzy w konwencjonalnym Gatorade.
Z powrotem w styczniu, Campbells Soup stał się pierwszą dużą firmą spożywczą, aby ujawnić obecność GMO, takich jak kukurydza, soja i buraki cukrowe w swoich produktach z powrotem w styczniu. I inne firmy wkrótce podążyły, w tym General Mills, który ogłosił w marcu, że rozpocznie etykietowanie swoich produktów, które zawierają genetycznie zmodyfikowane składniki, a także nie będzie już umieszczać GMO w swoich oryginalnych Cheerios.
"Naszym głównym składnikiem zawsze był pełnoziarnisty owies - i nie ma w nim owsa GMO. Podczas gotowania używamy niewielkiej ilości skrobi kukurydzianej i tylko jednego grama cukru na porcję dla smaku. Ale nasza skrobia kukurydziana pochodzi z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie i używamy tylko czystego cukru trzcinowego niemodyfikowanego genetycznie."
Whole Foods ogłosiło również, że do 2018 roku wszystkie ich produkty w sklepach w USA i Kanadzie muszą ujawniać, czy zawierają organizmy modyfikowane genetycznie. Target również mocno promuje swoją linię Simply Balanced żywności bez GMO, aby wesprzeć ten ruch i oderwać się od GMO oraz zapewnić konsumentom żywność, której mogą zaufać.
Kim są zwolennicy, których należy naśladować?
To może czuć się jak dużo pracy, aby wiedzieć, gdzie i jak zrobić swoje badania, aby pozostać w-the-know z tego, co dzieje się w ruchu, aby chronić ludzi przed GMO, ale są pewne bardzo specjalne grupy i ludzi, którzy stali się zwolennikami w walce o obowiązkowe etykietowanie GMO i ogólne pragnienie, aby wiedzieć, które pokarmy są non-GMO. Oto kilka do naśladowania:
Robyn O'Brien, określane jako "Food's Erin Brockovich," przez New York Times, zapewnia szczegółowe badania do mas na wpływ, że globalny system żywności ma na zdrowie naszych dzieci. Więcej informacji można znaleźć na jej stronie internetowej: www.robynobrien.com
Vani Hari, lepiej znana jako "The Food Babe", publikuje wartościowe materiały na temat GMO, aby informować czytelników o wszelkich zmianach, które mogą być potrzebne, aby uniknąć spożywania genetycznie modyfikowanej żywności. Sprawdź niektóre z jej artykułów na ten temat tutaj: www.foodbabe.com/search/gmos
The GMO Awareness Team wykonuje świetną robotę utrzymując czytelników świadomych ważnych wiadomości na ten temat, jak również. Dostarczają cennych informacji, abyś mógł poznać fakty, unikać GMO i tworzyć świadomość. Sprawdź ich stronę internetową: www.gmoawareness.org
Dr Joseph Mercola z popularnej strony internetowej Mercola.com poświęconej zdrowiu naturalnemu, ujawnia surowe prawdy i niesamowity wgląd w temat GMO. On również rozpoczął rajd przeciwko inżynierii genetycznej w tym roku, naciskając na darowizny dla Organic Consumers Association, którego celem jest zwiększenie udziału w rynku organicznym i osiągnięcie "globalnego moratorium na genetycznie modyfikowaną żywność i uprawy." Sprawdź jego szczegółową analizę na temat GMO na jego stronie internetowej: www.gmo.mercola.com
*Uaktualnienie: Od 1 sierpnia 2016 roku prezydent Obama podpisał ustawę wymagającą oznakowania wszystkiego, co zawiera GMO.
CZYTAJ DALEJ: Co kupić organiczne