W momencie, gdy wchodzisz do sklepu spożywczego, masz do wyboru wiele różnych etykiet, co sprawia, że Twoja lista zakupów w ciągu kilku sekund zmienia się z prostej w skomplikowaną. Kupowanie produktów organicznych wydaje się być czymś, co powinieneś robić, ale cena może być przeszkodą. A żeby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, pieczęcie na wszystkich produktach, które są oznaczone jako "naturalne", "z dzikiego połowu" i "wolne od GMO" mogą być trudne do rozszyfrowania! Zanim więc zajmiemy się tym, które produkty powinny być kupowane jako organiczne, przyjrzyjmy się różnym "poziomom" oznakowania produktów organicznych, abyś wiedział, co dokładnie otrzymujesz.
USDA twierdzi, że celem żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego jest "zintegrowanie kulturowych, biologicznych i mechanicznych praktyk, które sprzyjają cyklicznemu wykorzystywaniu zasobów, promują równowagę ekologiczną i chronią bioróżnorodność".
Na najwyższym poziomie, na żywności można zobaczyć termin "100 procent organiczny". Oznacza to, że WSZYSTKIE składniki spełniają standardy USDA, co oznacza, że są całkowicie wolne od syntetycznych dodatków, takich jak pestycydy, nawozy chemiczne i barwniki, a także nie mogą być przetwarzane przy użyciu rozpuszczalników przemysłowych, napromieniowania lub inżynierii genetycznej.
Jeden poziom niżej znajduje się "USDA Organic" lub "Certified Organic", co oznacza, że zawartość musi być w 95 procentach lub więcej certyfikowana jako organiczna. Każde dodatkowe 5 procent musi być żywnością lub przetwarzane z dodatkami zatwierdzonymi z listy USDA.
Related: Co naprawdę je zarejestrowany dietetyk
Inna etykieta jest "wykonane z organicznych składników", który odnosi się do żywności ze składników zawierających co najmniej 70 procent lub więcej składników organicznych, jednak pieczęć USDA nie będzie obecny na takich przedmiotów, a pozostałe 30 procent nie może być żywność lub przetwarzane z dodatkami na liście wykluczenia.
Czyli podsumowując:
100% organiczny = wszystkie składniki muszą być certyfikowane organiczne i wszelkie pomoce przetwórcze muszą być organiczne
Certified Organic = zawiera 95% lub więcej składników ekologicznych
"Made with" organic ingredients = co najmniej 70% produktu jest organiczne.
Więc teraz, kiedy znasz już tajniki ekologicznego etykietowania, czy naprawdę ważne jest, aby kupować wszystko, co organiczne? Ułatwiliśmy Ci poruszanie się po sklepie spożywczym, omawiając pokarmy, które powinieneś kupować jako organiczne, oraz te, którymi nie powinieneś się przejmować.
Produkty
Aby naprawdę kupić produkty ekologiczne w sklepie spożywczym, muszą one spełniać wytyczne USDA, które dotyczą takich kwestii, jak jakość gleby, praktyki hodowli zwierząt, kontrola szkodników i chwastów oraz stosowanie dodatków - kryteria, które promują zdrowsze praktyki rolnicze zarówno dla środowiska, jak i dla Twojej konsumpcji. Aby uzyskać znak ekologiczny, producenci muszą udowodnić, że ich produkty są wolne od GMO i były uprawiane na glebie wolnej od różnych substancji, takich jak większość nawozów sztucznych i syntetycznych pestycydów przez trzy lub więcej lat.
Czy słyszałeś o "Brudnej dziesiątce"? Lista ta odnosi się do 12 owoców i warzyw o największej ilości pozostałości pestycydów, których należy unikać, wybierając produkty ekologiczne. Są to:
Truskawki
Jabłka
Nektarynki
Brzoskwinie
Seler
Winogrona
Czereśnie
Szpinak
Pomidory
Słodka papryka
Pomidory koktajlowe
Ogórki
I jeszcze "Czysta Piętnastka", która odnosi się do produktów z najmniejszą ilością pozostałości pestycydów, które nie są konieczne do zakupu organicznego:
Awokado
Kukurydza cukrowa
Ananasy
Kapusta
Mrożony słodki groszek
Cebula
Szparagi
Mango
Papaje
Kiwi
Bakłażan
Grejpfrut
Kantalupa
Kalafior
Słodkie ziemniaki
Nabiał
Certyfikowany organiczny nabiał jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ możesz być pewien, że krowy nie otrzymywały antybiotyków ani hormonów wzrostu i jadły w 100% organiczną paszę. W przeciwieństwie do konwencjonalnych krów mlecznych, które spożywają kukurydzę i soję nafaszerowaną pestycydami, krowy mleczne z gospodarstw ekologicznych muszą być wypasane na pastwiskach przez cały sezon.
Jajka
Wybieraj certyfikowane jaja organiczne, aby uniknąć niebezpiecznych chemikaliów i antybiotyków. Dodatkowo, kurczaki nie odżywiają się tylko ziarnami, ale również trawą, robakami i różnymi naturalnymi odpadkami. Organiczna pasza jest również mniej podatna na zanieczyszczenia, ponieważ konwencjonalna pasza dla kurcząt może zawierać odpady z rzeźni, które mogą zawierać zarazki, które zainfekowały zwierzęta.
Wołowina
Aby kupić mięso organiczne, zwierzęta muszą żyć w środowisku, które pokrywa się z ich naturalnych zachowań, być karmione 100 procent żywności ekologicznej, czy to pasza lub pasza, i mieć ślad hormonów antybiotyków - ten ostatni tylko być akceptowane, jeśli zwierzę jest chore.
Organiczne krowy mięsne muszą spełniać te same wytyczne, co organiczne krowy mleczne, więc najlepiej jest wybrać organiczną wołowinę nad konwencjonalnym rodzajem, gdy tylko jest to możliwe. Oznacza to, że ich mięso będzie miało lepszą zawartość CLA, czyli "dobrego" tłuszczu trans w mięsie i nabiale, szczególnie w przypadku zwierząt karmionych trawą. Pasza będzie również wolna od GMO i pestycydów, a także nie będzie zawierała antybiotyków ani hormonów.
Kurczak
Jest zbyt wiele powodów, aby wybrać kurczaka z hodowli ekologicznej! Większość konwencjonalnych kurczaków jest nastrzykiwana wodą, solą i konserwantami, aby dodać wilgoci i zwiększyć smak. Konwencjonalni hodowcy również kurczaki razem w pomieszczeniach zamkniętych, co czyni je bardziej podatne na produkcję bakterii zakaźnych. To sprawia, że muszą być karmione antybiotykami, co może skutkować lekoopornymi bakteriami rozprzestrzenianymi przez ludzi pracujących z kurczakami. Kurczaki ekologiczne natomiast mają dostęp do przestrzeni na zewnątrz i są wolne od tego typu antybiotyków.
Owoce morza
Nie znajdziesz ekologicznych etykiet na owocach morza, chyba że są one importowane spoza kraju, ponieważ w Stanach Zjednoczonych nie ma oficjalnych standardów dla ekologicznych owoców morza. A taka etykieta oznacza, że są to ryby hodowlane, a nie dziko złowione. Pamiętaj jednak, aby wybierać te pochodzące z dzikiego połowu, ponieważ ryby hodowane na farmach są zazwyczaj karmione antybiotykami i traktowane pestycydami. Dziko złowione ryby nie zawierają szkodliwych toksyn i chemikaliów, jak ich hodowlane odpowiedniki.
Pakowane produkty spożywcze/przekąski
Niektóre z Twoich ulubionych przekąsek zawierają bardzo szkodliwe składniki, jeśli nie są organiczne. Spójrzmy na popcorn. W Stanach Zjednoczonych 88 procent kukurydzy jest modyfikowana genetycznie. Popcorn z mikrofalówki jest również pełen tłuszczów trans, w przeciwieństwie do odmian organicznych. Konwencjonalny chleb, tortille, muffiny, krakersy, makarony i płatki zbożowe zawierają malation, który jest składnikiem szamponów zabijających wszy i pchły. Chipsy ziemniaczane mogą zawierać pestycyd chloroprofam, konwencjonalne sosy i przyprawy są najeżone syntetycznymi pestycydami, nawozami i sztucznymi dodatkami, a przyprawy są często traktowane pestycydami po zbiorach, których nie można zmyć! Warto jednak wziąć pod uwagę, że kupowanie "organicznych" niekoniecznie oznacza zdrowych, więc jeśli kupujesz pączka lub torebkę cukierków, pomiń etykietę organicznych; nie kupujesz tego produktu ze względu na jego korzyści zdrowotne, nie dopłacaj.
Zdrowie i produkty kosmetyczne
Od makijażu po żel pod prysznic, konwencjonalne produkty zdrowotne i kosmetyczne zawierają mnóstwo dziwnych substancji chemicznych. Parabeny, na przykład, są syntetyczne i zaburzają naturalne hormony organizmu, co może zaszkodzić układowi hormonalnemu. Organiczne produkty dla zdrowia i urody używają jedynie konserwantów, takich jak ekstrakt z pestek grejpfruta, które nie szkodzą organizmowi.
Środki czystości w gospodarstwie domowym
Wiele środków czyszczących zawiera ftalany, które są podejrzewane o zakłócanie pracy układu hormonalnego. Według Environmental Working Group, konwencjonalne środki czyszczące i sztuczne substancje zapachowe w nich stosowane mogą wywoływać astmę, zawierać substancje rakotwórcze, a nawet formaldehyd bez ujawnienia ich zawartości.
Ogólnie rzecz biorąc, bądź mądry w swoich wyborach żywnościowych i wiedz, że kupowanie produktów organicznych, kiedy to się liczy, może mieć ogromny wpływ na Twoje zdrowie. Teraz, gdy masz niezbędne narzędzia do zakupów w sekcji organicznej, twoje pieniądze będą lepiej wydane, gdzie się liczy!
CZYTAJ DALEJ: Cut Down On Preservatives i zachować swoje zdrowie