Czy jesteś miłośnikiem kombuchy? Może widziałeś ją w sklepie spożywczym, ale jeszcze się nie zdecydowałeś, a może próbowałeś jej wcześniej, nie wiedząc zupełnie, co to jest. A może jesteś taki jak my i masz obsesję na punkcie tego musującego toniku i chcesz dowiedzieć się więcej o wszystkich cudownych rzeczach, które robi dla Twojego organizmu! Bez względu na to, gdzie się znajdujesz na spektrum kombucha-miłośników, ten artykuł oczyści powietrze. Dowiemy się czym jest kombucha, jak się ją robi, jakie są korzyści zdrowotne z picia kombuchy i jak zrobić własną kombuchę w domu.
Co to jest kombucha i jak się ją robi?
Kombucha to fermentowany napój z posłodzonej czarnej lub zielonej herbaty. Jest fermentowana przy użyciu symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży, które tworzą galaretowatą błonę zwaną "SCOBY" lub "matką" ze względu na zdolność do rozmnażania mniejszych kultur. Nie jest to napój słodzony, ponieważ kultury drożdży zużywają większość cukru podczas procesu fermentacji. Każda porcja kombuchy zawiera zazwyczaj tylko jeden lub dwa gramy cukru. Ponieważ jest to napój fermentowany, zawiera śladową ilość alkoholu (0,5%), ale nie jest to napój alkoholowy.
Jakie są korzyści zdrowotne płynące z picia kombuchy?
Dlaczego ludzie piją kombuchę, zapytasz? Kombucha ma wiele korzyści zdrowotnych, a mianowicie jej zdolność do promowania zdrowia jelit, które, jak sugerują badania, jest skorelowane z ogólnym stanem zdrowia. Sprawdź niektóre z głównych korzyści zdrowotnych płynących z picia kombuchy.
1. Pomaga Twojemu układowi trawiennemu
Podobnie jak inne fermentowane pokarmy (pomyśl o jogurcie greckim lub kapuście kiszonej na przykład), kombucha jest pełna enzymów i kultur probiotycznych, które regulują florę jelitową i pomagają utrzymać zdrową równowagę bakterii w jelitach. Regularne picie kombuchy może pomóc w trawieniu, a także utrzymać refluks, zaparcia i inne problemy trawienne na dystans. (Psst: Chcesz zdrowszych opcji koktajli? Sprawdź naszą Healthy Cocktail Cookbook poniżej w komplecie z niektórych koktajli kombucha)!
2. Naturalnie detoksykuje i alkalizuje twoje ciało
Kwasy glukonowe w kombucha pomagają w codziennej detoksykacji poprzez wiązanie się z toksynami i wyciąganie ich z moczem. Kombucha ma również działanie alkalizujące dla organizmu. Dlaczego ma to znaczenie? Wiele produktów, które spożywamy, takich jak przetworzona żywność, nabiał, jajka i mięso, powoduje zakwaszenie organizmu. Nawet jeśli nie spożywasz tych pokarmów (niektóre z nich są zdrowe), stres emocjonalny, a nawet reakcje immunologiczne mogą powodować zakwaszenie organizmu. Kombucha pomaga zwalczać zakwaszenie organizmu poprzez alkalizowanie go i tworzenie zdrowej równowagi pH w organizmie. Zdrowa równowaga pH może pomóc zniechęcić do raka i innych chorób generatywnych.
3. Zapewnia naturalny zastrzyk energii
Kombucha jest wykonana z czarnej lub zielonej herbaty, więc masz trochę kofeiny boost z każdej butelki. To nie sprawi, że nadpobudliwy lub cokolwiek (to na pewno nie ma tyle kofeiny, jak filiżanka kawy lub napoju energetycznego), ale wiele osób uważa, że to ożywia je i poprawia ich jasność umysłu. Kiedy nie chcesz sięgać po filiżankę kawy w porze lunchu, kombucha jest zdrową alternatywą, która nie przyprawi cię o dreszcze.
Powiązane: 11 Naturalne stymulanty lepsze dla ciebie niż napoje energetyczne
4. Zmniejsza apetyt między posiłkami
Kombucha jest również świetny w ograniczaniu apetytu między posiłkami. Wykazano, że kwas octowy zawarty w kombucha opóźnia opróżnianie żołądka (dzięki czemu dłużej pozostajesz syty), gdy jest spożywana przed lub razem z posiłkiem. Dodatkowo, bąbelkowa natura napoju i zabawne smaki sprawiają, że czujesz się jak po wypiciu napoju gazowanego lub innej libacji, podczas gdy tak naprawdę pijesz coś znacznie zdrowszego!
5. Pomaga Twoim włosom, skórze i paznokciom wyglądać jak najlepiej
Ludzie zgłaszają szybszy wzrost włosów i paznokci, co jest prawdopodobnie wynikiem kwasu glikuronowego w kombucha, którego glukozamina jest produktem ubocznym. Glukozamina jest używana do budowy kolagenu, ważnego składnika zdrowych paznokci i włosów. Anegdotycznie, ludzie zgłaszają poprawę elastyczności skóry, redukcję zmarszczek, trądziku, wyprysków, plam słonecznych, brązowych plam i innych. Kwas nukleinowy zawarty w kombucha wspomaga zdrową regenerację komórek, co przyczynia się do rozświetlenia skóry!
Jak zrobić własną kombuchę
Jeśli jesteś gotowy, aby zrobić własną kombuchę, gratulacje! Będziesz miał niedrogi i zdrowy tonik na wyciągnięcie ręki, kiedy tylko zechcesz. Najprostszym sposobem, aby mieć ciągłe dostawy kombuchy jest to, co nazywa się "ciągłym warzeniem". Aby to zrobić, musisz mieć duże naczynie do warzenia, które będziesz używać do warzenia partii, jak również butelki dla gotowego produktu. Po pierwszym przefermentowaniu herbaty w naczyniu do zaparzania, wystarczy zabutelkować około 75% herbaty (pozostawiając 25% jako nowy płyn startowy), a następnie napełnić naczynie świeżą słodką herbatą. Proces fermentacji rozpocznie się na nowo!
Co będziesz potrzebował:
1. Płyn startowy lub SCOBY
Zdecydowanie potrzebujesz płynu startowego, ale niekoniecznie potrzebujesz SCOBY. Wiele osób woli używać obu, a niektórzy twierdzą, że pomoże to w szybszym zaparzeniu pierwszej partii, ale możesz z łatwością zaparzyć tylko płyn startowy i słodką herbatę. Ja nie zacząłem od SCOBY; osobiście dostałem mój płyn startowy z zajęć, na które poszedłem w Whole Foods. Jednakże, możesz z łatwością kupić płyn startowy lub SCOBY online. Cultures For Health jest dobrze znaną stroną internetową, na której możesz kupić wszystko, czego potrzebujesz, aby zacząć. Możesz również zakupić zestawy startowe na Amazon, takie jak ten od EverBru, które zawierają wszystko, czego potrzebujesz!
Kliknij tutaj, aby sprawdzić zestaw startowy EverBru Kombucha, $49.99
2. Naczynie do zaparzania
Twoje naczynie do parzenia kombuchy może być ceramiczne lub szklane słoiki z plastikowym króćcem (nie chcesz metalu z powodu kwasowości kombuchy). Jakiekolwiek naczynie wybierzesz, upewnij się, że wypełniasz je w co najmniej 75% podczas parzenia, aby uniknąć pleśni.
3. Oddychający pokrowiec i gumka
Może to być ręcznik papierowy, serwetka, filtr do kawy lub ręcznik, w zależności od wielkości naczynia. Będziesz również potrzebował gumki, aby zabezpieczyć pokrywę do naczynia.
4. Duży, niereaktywny garnek
Twój garnek może być gliniany, emaliowany, szklany, plastikowy lub ze stali nierdzewnej. Reaktywne metale takie jak aluminium i miedź reagują chemicznie z kwaśnymi pokarmami i dadzą Twojej kombucha nieapetyczny metaliczny smak. Będzie on potrzebny do zagotowania dwóch galonów wody do przygotowania herbaty. Używanie wody filtrowanej lub źródlanej zamiast wody z kranu sprawi, że Twoja kombucha będzie smakować lepiej.
5. Szklane butelki
Te są do butelkowania gotowego produktu! Twoje szklane butelki powinny mieć plastikowe nakrętki, które mogą być ponownie zastosowane.
6. Organiczna czarna lub zielona herbata i cukier trzcinowy
To powinno być niearomatyzowane, ponieważ zioła i ekstrakty mogą zaszkodzić Twojemu SCOBY. To jest do zrobienia słodkiej herbaty.
7. Świeży sok owocowy lub zioła
To jest dla drugiej fermentacji i jest opcjonalne. Możesz wybrać dowolny sok, jeśli chcesz. Próbowałem wielu różnych, od owoców cytrusowych jak cytryna i pomarańcza do granatu, jagody, maliny, a nawet truskawki bazylii lub imbiru gruszki. Każdy sok owocowy lub kombinacja ziół będzie działać! Imbir jest jedną z moich ulubionych przypraw do dodania, ponieważ tworzy wspaniały smak, wspomaga trawienie i dodaje musującego smaku kombuchy.
Jak zaparzyć kombuchę
Krok 1:
Napełnij swój niereaktywny garnek z dwoma galonami wody i włącz kuchenkę na wysoki poziom.
Krok 2:
Gdy woda dojdzie do wrzenia, wyłącz kuchenkę i dodaj herbatę. Zwykle dodaję około 7-8 torebek herbaty na galon wody. Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi parzenia herbaty.
Krok 3:
Wyjmij torebki z herbatą i dodaj cukier. Dodaję około ¾-1 filiżankę na galon wody. Mieszaj cukier, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Pozwól herbacie ostygnąć do temperatury pokojowej. Po schłodzeniu, dodaj słodką herbatę i płyn startowy do naczynia. Powinny one dobrze wymieszać się same, ale możesz wymieszać je za pomocą zdezynfekowanego naczynia, jeśli chcesz. Jeśli używasz SCOBY, umieść go na wierzchu płynu. Jeśli opadnie na dno, to nic nie szkodzi, oznacza to tylko, że miał nieco inną temperaturę niż herbata. Gdy wszystkie składniki znajdą się w naczyniu, przykryj naczynie czystą chustą lub ręcznikiem papierowym, zabezpieczonym gumką recepturką.
Krok 5:
Pozwól herbacie siedzieć bez zakłóceń przez około 7-14 dni. Najlepszym sposobem na określenie, kiedy Twoja kombucha jest gotowa, jest jej spróbowanie. Każdy ma inne preferencje, ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli uważasz, że jest zbyt słodka, pozwól jej fermentować dłużej. Jeśli naprawdę chcesz być pewien, że Twoja kombucha jest idealna, kup paski testowe pH i upewnij się, że pH jest pomiędzy 2,5 a 3,0.
Krok 6:
Teraz nadchodzi zabawa! Kiedy twoja kombucha osiągnie pożądany przez ciebie stopień cierpkości, napełnij każdą z butelek, pozostawiając miejsce na kilka uncji soku owocowego, jeśli chcesz dodać smaku lub musowania. Pamiętaj, aby zostawić co najmniej 10-20% swojej kombuchy w naczyniu jako starter do następnej partii.
Krok 7:
BĄDŹ KREATYWNY! Dodaj kilka uncji dowolnego soku owocowego lub ziół, na które masz ochotę. Następnie zdecyduj czy chcesz, aby Twoja kombucha była musująca. Jeśli nie, włóż butelkę bezpośrednio do lodówki. Jeśli tak, to pozwól butelce siedzieć z założoną pokrywką przez 7 dni do kilku tygodni. Czas potrzebny do wytworzenia musującego musu zależy od soku owocowego, którego używasz. Uwaga: Upewnij się, że co kilka dni krótko opróżniasz lub odkręcasz korek butelki, aby ciśnienie nie wzrosło i nie spowodowało eksplozji kombuchy!
Krok 8:
Powtórz! Raz na jakiś czas, będziesz chciał usunąć część SCOBY z naczynia, jeśli stanie się zbyt duża. Ogólnie rzecz biorąc, twój SCOBY zajmie powierzchnię naczynia i dla najbardziej efektywnego warzenia nie powinien być grubszy niż kilka centymetrów. Jeśli zdecydujesz, że Twój SCOBY jest zbyt duży, po prostu go rozetnij. Aby to zrobić, umyj bardzo dobrze ręce i umieść SCOBY w czystej misce. Oderwij nadmiar SCOBY i włóż pozostałą część do swojego naczynia. Możesz dać część, którą odciąłeś przyjacielowi, aby rozpoczął swoją własną partię.
Więc czy zamierzasz spróbować? Jeśli tak, proszę podziel się z nami jak Ci idzie!
PS: Chcesz zdrowe przepisy na koktajle (w tym jeden na pyszny koktajl z kombuchy??) Zdobądź swoją darmową książkę kucharską poniżej!
CZYTAJ TAKŻE: 13 najlepszych pokarmów na trawienie