Zwykłe przeziębienie nie ma granic. Choć wydaje się, że w miesiącach zimowych wzrasta liczba zachorowań, prawda jest taka, że nie ma żadnego powodu, dla którego można się nabawić duszności lub kataru, ucisku w zatokach, ogólnego zmęczenia i innych okropnych objawów związanych z przeziębieniem.
Dlatego tak ważne jest, aby regularnie spożywać pokarmy, które wzmacniają układ odpornościowy, jeśli chcesz się ustrzec przed przeziębieniem.
Leki bez recepty wydają się łagodzić objawy, nawet na krótki okres czasu, ale czasami ich składniki mogą być wątpliwe dla naszego dobrego samopoczucia.
Jedzenie pokarmów wzmacniających układ odpornościowy jest łatwym i skutecznym rozwiązaniem w zapobieganiu i zwalczaniu przeziębienia, bez złych skutków ubocznych!
Więc chociaż nie możesz kontrolować każdej małej rzeczy w życiu, możesz jeść pokarmy, które chronią Twoje zdrowie i wzmacniają odporność.
Dodaj te 11 pokarmów, które wzmacniają układ odpornościowy do swojej listy zakupów w tym tygodniu!
1) Jabłka
Jabłka chronią lekarza przed chorobami. Jabłka są również odżywcze powerhouses, pakowanie rozpuszczalnego błonnika wykazano, aby obniżyć poziom cholesterolu i są dobrym źródłem immunostymulujące witaminy C.
Możesz jeść jabłka bez skórki lub pokroić je w plasterki i zanurzyć w odrobinie masła orzechowego lub migdałowego, aby uzyskać trochę białka.
A może zjesz jabłka z odrobiną dipu karmelowego lub plasterkiem sera? Jakkolwiek zdecydujesz się je jeść, są one świetne do budowania odporności!
2) Jogurt
Być może słyszeliście, aby trzymać się z dala od nabiału, gdy mamy do czynienia z przeziębieniem, a podczas gdy nabiał może pogorszyć problemy ze śluzem, jogurt zawiera probiotyki, które faktycznie mogą pomóc organizmowi produkować przeciwciała i zwalczać chorobę.
Chroniąc swoje jelita za pomocą żywych kultur bakterii znajdujących się w jogurcie, kultury te mogą pomóc utrzymać twój brzuch i przewód jelitowy wolne od zarazków chorobotwórczych.
Powiązane: Czy masz zdrowe jelita?
3) Owies i jęczmień
Błonnik? Sprawdź. Właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne? Sprawdź.
Owies i jęczmień są bogate w błonnik beta-glukan, który wspomaga odpowiedź białych krwinek Twojego organizmu na bakterie, wirusy i różne infekcje.
Jeśli nie przepadasz za gotowaną owsianką, spróbuj dodać surowy owies do porannego smoothie. Jęczmień można łatwo dodać do zup, aby uzyskać dodatkowe właściwości lecznicze.
P.S. Te produkty nie tylko zwiększają Twoją odporność, ale także przyspieszają gojenie się ran.
4) Czosnek
Jest to świetny dodatek do każdego dania, ale czosnek robi więcej niż tylko dodać trochę smaku do jedzenia.
Ząbki zawierają silny przeciwbakteryjny o nazwie allicyna, która działa do zwalczania bakterii, wirusów i grzybów. Jeśli poważnie myślisz o zwalczaniu nadchodzącego przeziębienia, spróbuj żuć jeden ząbek co 3 do 4 godzin lub pokrój go na małe kawałki i połknij.
Tylko pamiętaj, aby po wszystkim wrzucić do środka miętówkę!
Ponadto, jeśli wziąć w dużo czosnku każdego tygodnia (powiedzmy sześć ząbków lub tak) można obniżyć stawkę niektórych rodzajów raka.
5) Ryby
Wiesz, że łosoś, makrela i śledź są bogate w tłuszcze omega-3, te dobre dla ciebie rodzaj, który może chronić przed infekcjami dróg oddechowych.
Skorupiaki, takie jak krewetki, ostrygi, homary, kraby i małże mają selen, który pomaga organizmowi oczyścić się z wirusów też.
6) Zupa z kurczaka
Wiemy już, że jest dobry dla duszy i sprawia, że czujesz się lepiej, gdy jesteś chory, ale jeśli załadować go z przyprawami zwiększających odporność, takich jak czosnek i cebula, to po prostu może zapobiec zachorowaniu też.
7) Herbata
Miłośnicy herbaty radujcie się! Nie tylko picie filiżanki herbaty jest smaczne i nawilżające, ale jest to lecznicze, zbyt.
I wydaje się, że nigdy nie można mieć zbyt dużo herbaty, gdy czujesz, że przeziębienie nadchodzi. Dzieje się tak dlatego, że herbaty zielone i czarne są pełne przeciwutleniaczy, w tym wzmacniającego odporność aminokwasu L-teaniny.
Są one również bogate we flawonoidy, które chronią układ odpornościowy.
Jeśli chodzi o zapobieganie, w badaniu przeprowadzonym na Harvardzie odkryto, że u osób, które piły herbatę codziennie, komórki układu odpornościowego reagowały na zarazki pięć razy szybciej niż u osób, które nie piły herbaty.
Picie herbaty pomaga także utrzymać nawodnienie organizmu, co jest ważne dla wzmocnienia odporności, ponieważ picie wody wspomaga produkcję limfy, która transportuje białe krwinki i inne komórki układu odpornościowego.
Chcesz uzyskać jeszcze większy zastrzyk energii? Wyciśnij do filiżanki plasterek cytryny i 1 łyżkę stołową miodu.
Cytryna, zawierająca witaminę C zwalczającą przeziębienie, zmienia również poziom pH organizmu, co może pomóc w walce z wirusami i bakteriami. Miód jest antybakteryjny i pomaga zwalczać infekcje.
8) Wołowina
To może wydawać się dziwne zalecenie, ale o okazjonalne wołowiny na obiad może zapewnić, że masz wystarczająco dużo cynku, składnik odżywczy, gdzie wiele osób ma niedobór.
Cynk pomaga organizmowi w rozwoju białych krwinek, komórek, które niszczą złe rzeczy (bakterie i wirusy), więc na pewno nie chcesz mieć niedobór.
Jeśli nie jesz czerwonego mięsa, spróbuj kurczaka, wzbogaconych zbóż, jogurtu lub mleka.
9) Pomarańczowe owoce i warzywa
Marchew, papryka, słodkie ziemniaki, kabaczek i inne pomarańczowe pokarmy są pakowane z beta karotenem, który działa w celu pomocy w zdrowiu błony śluzowej organizmu.
Im silniejsza jest błona śluzowa, tym trudniej bakterie przedostają się do krwiobiegu i sieją spustoszenie w naszym zdrowiu.
Te pomarańczowe owoce i warzywa są również bogate w witaminę A.
Aby uzyskać jak najwięcej z tych owoców i warzyw, jedz je na surowo, gotuj na parze jako dodatek do obiadu lub posiekaj je i pozwól im zmięknąć w przepisie na zupę.
10) Przyprawy
Przyprawy takie jak cynamon, kolendra, kurkuma, papryczki chili i imbir były używane do ich wartości leczniczych przez wieki, zwłaszcza w tradycji ajurwedyjskiej, aby złamać gorączkę.
Współczesne badania potwierdzają to, co uzdrowiciele i praktycy medycyny tradycyjnej sądzą o wielu przyprawach.
Imbir, na przykład, pomaga zwalczać choroby. Jest środkiem przeciwzapalnym, który zwalcza wirusy, zmniejsza ból i gorączkę, zawiera seskwiterpeny, czyli związki, które zapobiegają głównej przyczynie przeziębienia, znanej jako rinowirus.
Papryka chili może odetkać zatkany nos dzięki podstawowej substancji w nich występującej, zwanej kapsaicyną.
11) Grzyby
Pamiętasz te białe krwinki, które zwalczają złych facetów w twoim ciele? Kiedy jesz grzyby, wzmacniasz te białe krwinki, aby walczyły za Ciebie.
Shiitake, maitake i reishi są najlepsze (i najbardziej aromatyczne!).
Czy jesteś gotowy na zakupy spożywcze, aby chronić swoje zdrowie i wzmocnić system odpornościowy? Jedz je przez cały rok, aby zapewnić sobie ochronę i korzyści zdrowotne!
Przypnij na później!
PRZECZYTAJ TAKŻE: 13 zimowych sałatek, które sprawią, że będziesz syty i zdrowy przez cały sezon